KUNSTNERE
Laila Kongevold (Fredrikstad) Almanakk, 2007, video, Bruktbutikken 10.00-20.00 hver dag For Gud og hvermann, 2007, video, Stamsund spiseri, 10 – 24.  hver dag KODE - Sometimes repeated, veggmaleri, utendørs, Vaglebruket
Kongevold er kjent for sine arbeider med pulver og blindeskrift, gjerne med utgangspunkt i temaer knyttet til religionens paradokser. Teksten tematiseres gjennom det materialmessige og den kontekst verkene gis. I Stamsund presenterer hun to nye videoarbeider og et veggmaleri.
kongevold_almanakk01
Almanakk’ omhandler tap av språk og den rollen berøring spiller for kommunikasjonen når man verken kan snakke om fortid eller framtid. Vi ser en eldre mann med sterkt fremtreden aldersdemens. Den eldre kvinnen, hans kone, prøver å framkalle en reaksjon eller tegn på gjenkjennelse. Filmen er reversert, som et symbolsk forsøk på å nærme seg den tiden der hukommelsen var inntakt.

For Gud og hvermann’ viser en eldre kvinne som baker potetkaker. Vi ser håndens automatikk i en godt innøvd handling. Filmen vises i Stamsund Spiseri, en indiskdrevet restaurant der det blir produsert både pizza og nan-brød for åpent kjøkken, med mange av de samme bevegelser og ingredienser som vi ser på videoen. Fellesskap på tvers av kultur og religion kan oppnås på tross av manglende felles språk. Det holder med sansene. En form for kommunikasjon har overtatt for en annen. mm06.light

I veggmaleriet, ’KODE - Sometimes repeated’, kontrasteres en del av et strikkemønster (Nordlandskofta)som er overført på muren på en rivningstomt ved Vaglebruket, med grafitti eller street art. Strikking er kanskje det håndverket som har lavest kunstnerisk status, men som kanskje har hatt størst symbolsk betydning for det tradisjonelle forholdet mellom kvinner og menn i fiskeværet. Langsomheten og repetisjonen i strikkeprosessen gjentaes i veggmaleriets tidkrevende tilblivelsesprosess. Street art er først i den senere tid blitt en akseptert kunstform, og representerer fremdeles en urban protest mot eksisterende samfunnsstrukturer.
kongevold_kode207

kongevold_kode203

Kongevold_kode

DSCN1388

Kongevold_kode03

Lailia Kongevold